Rólam

Virag mesterével, Rahul Acharya-val

Én és a tánc

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi az amit leginkább szeretek a táncban, azt válaszolnám, mindenek előtt a mozgást, a változást. Felemelő érzés, hogy képes vagyok magamban és másokban is változásokat létrehozni mind a tanítás, mind az előadás által. Ami szintén erre a pályára vitt, hogy szeretek emberekkel foglalkozni, és tanítani. Ez a két dolog, ami vezérel az önmegvalósítás útján.

Mestereim

Az indiai Odisszi tánc alapjait Budapesten tanultam. Majd Indiában, Dzsagannáth Puriban találtam meg mesteremet, Guru Bijay Kumar Senapatit, akitől eredeti környezetben sajátítottam el az Odisszi tánc technikáját, és a tőle elválaszthatatlan szellemiséget.
Ő sajnos néhány éve eltávozott, így szükségét éreztem, hogy újra egy mesterhez kapcsolódva továbbtanuljak, vagy akár magasabb szintre lépjek.
Mesteremet meg is találtam Rahul Acharya személyében. Hogy minél többet tanulhassak tőle megpályáztam egy ICCR ösztöndíjat (Indian Council for Cultural Relations) ami által 2015-ben el is kezdtem az intenzív tanulást Bhubaneswarban.

Rahul Acharya:

Mesterem, Rahul Acharya, aki egy tehetséges rendkívül precíz táncművész, bejárta és járja a világot megragadó táncával. A tanításban a gyakorlat mellett az elméletre is nagy hangsúlyt fektet. Hűen követi a tradíciót, mégis modern gondolkodású, nyitott ember. Életét és napjai minden mozzanatát a tánchoz való hű elköteleződés irányítja.

Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy tanítványának fogadott! A tánc mellett sokat tanultam tőle a kultúráról, és a tánchoz való hozzáállásról, ami az élethez való hozzáállásomat is megváltoztatta.

Fontosabb tanulmányok, események:

1993-2003. Pavane Történelmi Tánccsoport táncosa, később tanára, tanárom: Lázár György Szeged
1993-2003. Jazztánc, tanárom: Dancsik Tünde, Szeged
1999-2001. Magyar Művelődési Intézetben társastáncoktatói végzettség, Budapest
2003-2008. Magyar Táncművészeti Főiskola moderntánc pedagógus, Budapest
2003-tól indiai Odisszi tánctanulmányok Budapesten Mladonyiczky Edit Adititől.
2005. Látogatás a Bhaskara Táncművészeti Iskolában. Kerala, Dél-Indiában
2006. 2007. 2009. és 2010/11. 2012. 2013. 2014. Odisszi tanulmányok. Mesterem: Bijay Kumar Senapati. Puri, Orissa, India
2006. Saját indiai tánccsoport, „Parvati” indítása Budapesten
2009. Stott Pilates oktatói képesítés
2012. Magyar Táncművészeti Főiskola – moderntánc tanár (MA), Budapest
2015-2017. Új odisszi mesterem Rahul Acharya vezetése alatt ICCR ösztöndíjjal (Indian Council for Cultural Relations), SRJAN, Bhubaneswar, Orissa, India
2017. Mesterem Rahul Acharya másfél hónapot töltött Magyarorstágon
2017. ODRA tánciskola magyarországi részlegének elindulása
2018. ismét öt hónap indiai gyakorlás mesteremmel, Rahul Acharyaval (13. indiai út)

Pilates

A hivatásom kétségtelenül a tánc, ám van egy épp oly kedves másik elhívásom is, ez pedig a Pilates technika. Egy sérülés kapcsán találkoztam vele először. Szinte azonnal eldöntöttem, hogy ezt megtanulom, és oktatni is fogom. Hiszen a táncos és a privát egészségem, mozgásképességem karbantartása végett is egy stabil alapot biztosít. 

Sok évet töltöttem a Pilates technika tanulásával, majd szakmai közegben éveken át tanítottam. Ma már a saját utamat járom. Mindenkinek ajánlom, akinek ez fontos. Ehhez kapcsolodóan itt tudsz tájékozódani: www.mozognikell.hu